Oranje web
Image default
Cadeau

De Abraham pop: betekenis en herkomst

Je kent een man die binnenkort vijftig jaar oud wordt, en je wilt voor hem een grote abraham pop huren. Super leuk, natuurlijk! Maar, voordat je begint met het inhuren van een Abraham pop kan het natuurlijk geen kwaad om op onderzoek uit te gaan over waarom we zo’n pop eigenlijk neerzetten, en waar deze traditie oorspronkelijk vandaan komt. Zo kun je straks heel goed geïnformeerd je aankoop doen. Lijkt je dit wel een interessant onderwerp, en wil je er meer over te weten komen? Lees dan vooral verder, en leer meer over de welbekende Abraham pop.

Wat betekent de pop?

Per traditie wordt er in Nederland een opblaasbare Abraham pop in de voortuin gezet op de vijftigste verjaardag van een man. In het geval dat er een vrouw dit jaartal bereikt, krijgt ze een opblaasbare Sarah pop. Dit wordt meestal niet door de jarige zelf gedaan, maar door vrienden en familie die je jarige job een beetje in het zonnetje willen zetten. Door zo’n pop is het namelijk extra duidelijk dat er een jarige in het huis aanwezig is, die de mooie leeftijd van vijftig heeft behaald. Het is daardoor ook een hele mooie traditie om aan te houden.

Waar komt de traditie vandaan?

De herkomst van de Abraham pop is terug te lijden naar de Bijbel, waarin zowel Abraham en zijn vrouw Sarah beide heel oud weren. Abraham bereikte de leeftijd van 175, en zijn vrouw was 127 jaar oud toen zij overleed. Er wordt daardoor gezegd dat iemand die vijftig jaar oud wordt, Abraham (of Sarah) kan zien. De traditie van de opblaaspop begon oorspronkelijk met een pop gemaakt van rijkelijk versierd brood. Toen prins Bernard bij zijn vijftigste verjaardag in 1961 werd verrast met een Abraham pop in de tuin, verving dit de oude traditie.