Oranje web
Image default
Energie

Hoe jij erachter komt wie de goedkoopste energieleverancier van Nederland is

De energierekening is voor iedereen in Nederland een belangrijke, maandelijks terugkerende kostenpost. Eentje die je natuurlijk zo laag mogelijk wilt houden. Tijd dus om op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier van Nederland. De website van Welke Energieleverancier helpt je daarbij met praktische tips over waar je op moet letten bij het uitkiezen van je energieleverancier.

De opbouw van je maandelijkse energiekosten

Die energierekening, waar is die uit opgebouwd? Oftewel, waar betaal je als consument nu eigenlijk voor? Allereerst is het goed om te weten dat je energierekening een optelsom is van je verbruikte gas, stroom en extra kosten. In de kosten voor het gebruik van gas en stroom is ook de energiebelasting al verwerkt, evenals de meter- en vastrechtkosten. Daarover later meer. De extra kosten zijn kosten die worden geheven door de energiemaatschappij en die worden gebruikt als investering in de ontwikkeling van duurzame alternatieven voor energieopwekking.

En nu goedkoper…

Nu de opbouw van je energierekening duidelijk is, gaan we kijken of het goedkoper kan. Let allereerst op je verbruik van gas in m3 en elektriciteit in kWh. Als je meer gas gebruikt, kijk dan of een leverancier minder rekent voor gas dan bijvoorbeeld voor elektra. Daarnaast concurreren energiemaatschappijen met elkaar door de vastrechtkosten, de vaste leveringskosten, te verlagen en de prijs voor de energie die je verbruikt te verhogen. Of andersom.

Welke energieleverancier is voor jou het goedkoopst?

Welke energieleverancier is dan het goedkoopst? Dat ligt aan de situatie. Gebruik je maar weinig stroom en gas? Dan is een maatschappij die lage vastrechtkosten rekent waarschijnlijk goedkoper. Gebruik je relatief veel, dan is een maatschappij met lage verbruikskosten voordeliger in jouw situatie.

Overstappen doe je zo

Via Welke Energieleverancier maak je eenvoudig een selectie uit de beschikbare pakketten van alle energieleveranciers in Nederland. Je krijgt direct de prijs voor 1 jaar vast te zien en of de energie opgewekt wordt aan de hand van hernieuwbare bronnen (groene energie) of door fossiele verbranding (grijze stroom). Op Welke Energieleverancier krijg je precies te zien hoe en in welke mate de energie die straks je huis binnenkomt wordt opgewekt. Overstappen is vervolgens erg makkelijk, je schrijft je in bij de nieuwe energiemaatschappij en die regelt vervolgens de opzegging bij je huidige leverancier. Kijk wel goed hoe lang je contract bij je huidige leverancier loopt, ander kun je niet zomaar overstappen. Heb je al gezien hoeveel jij kunt besparen?