Een bouwdepot is een deel van je hypotheek dat gebruikt wordt voor het financieren van een verbouwing of renovatie. Een bouwdepot is dus geschikt wanneer je een woning hebt gekocht waaraan nog wat moet gebeuren, of waaraan je verbeteringen wilt aanbrengen. Bijvoorbeeld omdat je de waarde wilt verhogen, of comfortabeler wilt leven. Een bouwdepot aanvragen kom je oa tegen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Dit geldt dan voor de grond van de woning en de bouwwerkzaamheden aan de woning.
Hoe werkt een bouwdepot?Heb je een nieuwbouwwoning gekocht of wil je graag een bestaande woning verbouwen? Dan kun je dit middels een bouwdepot financieren. Dit zorgt ervoor dat je dus geen beroep hoeft te doen op je eigen spaargeld, maar een extra bedrag kunt lenen, dat je bovenop je normale hypotheek speciaal kunt gebruiken voor het verbouwen en ook verduurzamen van je huis. Je kunt er dus geen nieuwe auto of fiets voor kopen. De reden waarom dit niet kan, is omdat het geld in bewaring blijft bij bijvoorbeeld de bank. Op het moment dat je dan iets wilt laten aanpassen, wat binnen de richtlijnen valt, kun je de factuur van bijvoorbeeld de aannemer bij de bank indienen. Deze zal de factuur voor je voldoen, zolang je nog geld in je depot hebt. Het voordeel aan het opnemen van een bouwdepot, is dat je hier geen extra kosten aan hebt, los natuurlijk van de rente.
Verduurzaam je woningHet geld dat je extra opneemt voor je bouwdepot, dien je natuurlijk wel maandelijks terug te betalen. Het is daarom dus ook raadzaam om je woning te verduurzamen. Door dit te doen, bespaar je op de maandelijkse lasten en zorg je er op deze manier voor dat de kosten van je bouwdepot in principe wegvallen. Uiteraard betaal je ze wel, maar door bijvoorbeeld het laten plaatsen van een HR-ketel of andere energiebesparende zaken, zorg je ervoor dat je maandelijks minder betaald. Het geld voor het bouwdepot wordt dan vervolgens in de plaats van dit bedrag genomen als het ware. Aan te raden is wel om meerdere energiebesparende maatregelen te nemen. Kies je er namelijk minimaal twee, dan maak je ook nog eens aanspraak op een daarvoor speciaal bestemde subsidie, waardoor je onderaan de streep nog goedkoper uit bent iedere maand.
Welke voorwaarden zitten er aan het afsluiten van een bouwdepot?Zoals we al even hebben benoemd, is een bouwdepot niet zomaar overal voor te gebruiken. Belangrijk is dus om vooraf goed in kaart te brengen wat je wensen zijn en welke mogelijkheden je hebt met deze financiering. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks fantastische plannen hebt en deze blijken uiteindelijk niet te kunnen, omdat je bank dit niet accepteert. Belangrijk is allereerst dat het je woning verbetert. Dat houdt dus in dat een verbouwing moet bijdragen aan het vermeerderen van de waarde van de woning. Is dit niet het geval, dan is de kans vrij groot dat een bank niet akkoord gaat met het uitvoeren van een bepaalde aanpassing of verbouwing van je huis. Belangrijk is ook, dat het alleen gaat om aanpassingen die daadwerkelijk onderdeel zijn van je woning.Een nieuwe bank is hier dus geen onderdeel van, een nieuwe keuken daarentegen dus wel weer!
Leen niet meer dan je nodig hebtHet klinkt allemaal ontzettend fijn en dat is het ook! Toch is het aan te raden om niet meer te lenen dan je daadwerkelijk nodig hebt. Je moet er immers wel iedere maand voor betalen. Nu zal een paar duizend euro vaak niet meer dan een paar euro per maand zijn, maar een nieuwe keuken, terwijl de oude nog geen 5 jaar oud is, dat is natuurlijk een beetje teveel van het goede. Kijk dus kritisch naar wat echt noodzakelijk is en wat jouw en ook het huis meer brengt. Stel dat je een gedateerde badkamer hebt of een bovenverdieping die niet praktisch is ingedeeld, dan kan het met het oog op bijvoorbeeld gezinsuitbreiden verstandig zijn om eens te kijken naar een flinke verbouwing. Houd er wel rekening mee dat er wel een bepaald limiet is en je niet oneindig geld kunt lenen voor een bouwdepot.
|