Oranje web
Image default
Dienstverlening

Gedrags etiketten voor in de Taxi

Een taxi is handig om snel van punt A naar punt B te komen. Of je nu een taxi Schiphol neemt, een avondje uit, of gewoon omdat je niet wilt rijden, het is belangrijk om je aan bepaalde regels te houden. Dit maakt de rit fijner voor jou, de chauffeur, en andere passagiers. In dit artikel bespreken we die regels.

Respecteer de chauffeur

Een van de eerste regels van taxi-etiquette is om de chauffeur met respect te behandelen. De chauffeur is er om jou veilig naar je bestemming te brengen, en het is belangrijk om vriendelijk en beleefd te zijn. Dit betekent dat je de chauffeur groet wanneer je instapt en bedankt wanneer je uitstapt. Als je een praatje wilt maken, is dat prima, maar respecteer ook de behoefte van de chauffeur aan stilte of concentratie tijdens het rijden.

Wees punctueel

Niemand houdt van wachten, ook de chauffeur niet. Als je een taxi hebt besteld, zorg er dan voor dat je op tijd klaarstaat. Het is frustrerend voor de chauffeur (en andere passagiers) als je hen laat wachten. Als je vertraging hebt, bel dan de taxicentrale om dit door te geven. Het tonen van respect voor de tijd van de chauffeur getuigt van goede etiquette.

Zorg voor hygiëne

Een schone en frisse taxi-ervaring is iets waar iedereen van kan genieten. Daarom is het belangrijk om je aan bepaalde hygiënevoorschriften te houden wanneer je in de taxi stapt. Vermijd het eten van sterk ruikend voedsel in de taxi, en als je iets morst, meld het dan onmiddellijk aan de chauffeur. Als je rookt, vraag dan altijd eerst toestemming aan de chauffeur en rook alleen in de daarvoor bestemde taxi’s.

Draag je gordel

Veiligheid gaat boven alles. In Nederland is het verplicht om je gordel te dragen in de taxi, net zoals in elk ander voertuig. Dit is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kwestie van gezond verstand. Het dragen van je gordel vermindert het risico op letsel bij een ongeval, dus zorg ervoor dat je deze altijd om doet.

Houd het volume laag

Als je ervoor kiest om muziek te luisteren in de taxi, zorg er dan voor dat het volume op een redelijk niveau staat. Niemand wil gedwongen worden om naar luide muziek te luisteren, vooral niet na een lange dag of tijdens een vroege ochtendrit. Vraag de chauffeur altijd om zijn of haar voorkeur betreft het volume en respecteer deze.

Betaal correct en tijdig

Wanneer je de bestemming hebt bereikt, zorg er dan voor dat je correct betaalt en dat je geen rommel achterlaat. Als je tevreden bent met de service, is het ook gebruikelijk om een fooi te geven. Dit laat zien dat je de inspanningen van de chauffeur waardeert. Als je problemen hebt met de betaling, bespreek dit dan op een rustige en respectvolle manier met de chauffeur, zonder een scène te maken. Dus, de volgende keer dat je in een taxi stapt, denk dan aan deze etiketten en maak de rit voor iedereen een stuk aangenamer.