Oranje web
Image default
Zorg

Hoe staat het er voor met de huidige corona maatregelen voor de kinderopvang?

De kinderopvang is weer open vanaf 8 januari, dit is voor kinderen tussen de 4 en 12. De BSO blijft gesloten, voor kinderen met ouders die een vitaal beroep hebben worden uitzonderingen gemaakt.

Geen buitenschoolse opvang

Omdat er veel kinderen vanuit verschillende scholen op dezelfde BSO zitten zijn de BSO’s gesloten. Omdat er veel kinderen vanuit verschillende richtingen komen en er dus veel contacten plaatsvinden die kunnen leiden tot besmettingen is het niet handig om de BSO open te houden. Er is alleen buitenschoolse opvang voor kinderen bij wie minimaal een van de ouders een vitaal beroep heeft en voor kinderen die een moeilijke thuissituatie hebben.

Kinderopvang en corona

Om alles op de kinderopvang soepel te laten verlopen zijn er een aantal regels opgesteld, voor de kans op het oplopen van corona lijkt het geen verschil te maken tussen een gezond kind en een kind met een onderliggende ziekte. Het is altijd handig om te overleggen als ouder met de schoolarts of schoolleiding indien er vragen zijn of twijfels. Overleg met de schoolleiding of arts of een kind naar school kan als een gezinslid onder de risicogroep valt en onder behandeling is. Iedereen van een gezin moet in quarantaine als iemand in een risicogebied is geweest.

Kinderopvang betalen

Ouders moeten het factuur van de kinderopvang zoals gewoonlijk doorbetalen, er zijn voor ouders drie opties voor tegemoetkomingen. Ouders die gebruik maken van kinderopvangtoeslag krijgen van De Sociale Verzekeringsbank een tegemoetkoming, deze komt automatisch op de rekening en hoeft dus niet aangevraagd te worden. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten alle gegevens bij de belastingdienst kloppen en moeten de facturen doorbetaald zijn. Als de ouders ervoor hebben gekozen gesubsidieerd te worden door de gemeente krijgen ze vanzelf een tegemoetkoming van de gemeente. De ouders krijgen die geen gebruik maken van kinderopvangtoeslag krijgen nu ook de maximale uurprijs als tegemoetkoming.