Oranje web
Image default
Zorg

Salland biedt klanten meer dan zorgverzekeringen

Ziektekostenverzekeraar Salland doet veel meer voor haar klanten dan het aanbieden van een basisverzekering. U kunt bij Salland aankloppen met allerlei vragen die te maken hebben met de Nederlandse ziektekostenverzekering. Denkt u aan onderwerpen als de zorgverzekering en zwanger zijn, mogelijkheden wat betreft een tandartsverzekering en de vergoeding van alternatieve geneeswijzen. Wat zijn dat nu eigenlijk alternatieve geneeswijzen? We lichten het graag toe! Een andere benaming is trouwens complementaire geneeswijzen. Kort gezegd gaat het om behandelingen die niet wetenschappelijk bewezen zijn en die daarom ook niet onder de reguliere geneeskunde vallen. Een paar bekende voorbeelden zijn homeopathie, ostheopathie en de antroposofische geneeswijze.

Homeopathie

De term homeopathie komt van de Oudgriekse woorden homoios dat gelijksoortig betekent en pathos dat staat voor lijden of ziekte. De Duitse arts Samuel Hahnemann staat met zijn pseudowetenschappelijke ideeën aan de basis van de homeopathie. Bij homeopathische geneesmiddelen is het uitgangspunt dat een bepaald middel geschikt is voor een ziek mens als dat middel bij een gezond mens de ziekteverschijnselen veroorzaakt die de zieke persoon heeft. Dit wordt het gelijksoortigheidsbeginsel genoemd. Behandelingen bestaan met name uit het voorschrijven van homeopathische geneesmiddelen.

Osteopathie

Osteopathie kent u waarschijnlijk van mensen die rugpijn en / of stressgerelateerde klachten hebben. Kern van deze complementaire geneeswijze is de aanname dat een afnemende beweeglijkheid bij mensen gezondheidsproblemen tot gevolg kan hebben. Oftewel soepel bewegen en kunnen blijven bewegen is het streven. Een osteopaat kan met z’n handen achterhalen in welke weefsels en / of structuren in het lichaam de oorzaak van de verminderde beweeglijkheid ligt. De manuele behandeling is een zogenoemde totaalbehandeling. Botten, gewrichten, spieren, inwendige organen inclusief bloedvaten, lymfen en het ruggenmerg: alles wordt ‘meegenomen’.

Antroposofie

De antroposofie is gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner. Volgens Steiner kan via innerlijke ontwikkeling het bewustzijn versterkt worden om vervolgens contact te maken met het geestelijke in onze wereld. De antroposofische geneeswijze bekijkt de mens vanuit vier terreinen: het fysieke lichaam, de lichaamsprocessen, de ziel en de geestelijke kern. Bij een ziekte is – volgens antroposofische artsen – het evenwicht tussen deze lagen verstoord.

https://www.salland.nl/