Oranje web
Image default
Computers / Internet / Searching

Schoorsteen onderhouden

Een lekkage in je huis wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Een lekkage kan voor aardig wat ellende zorgen. Het kan je huis aantasten en de spullen die in je huis staan beschadigen. De kosten van waterschade kunnen aardig oplopen als je niks aan een lekkage laat doen. Het is handig om je dak regelmatig te laten checken op mankementen en zo ook gelijk goed te onderhouden. Je dak kan schade hebben aan de dakpannen, schoorsteen enz. In deze blog ga ik het hebben over een aantal punten waar de schoorsteen onderhoud nodig heeft. Deze punten bestaan uit de loodslabben, bovenplaat, voegen en rookkanaal.

Loodslabben
Je schoorsteen wordt altijd met lood waterdicht gemaakt. Ze sluiten met lood de openingen en aansluitingen bij je schoorsteen af. Ze gebruiken lood om de overgang tussen het metselwerk en het dak af te dichten. Lekkages bij je schoorsteen ontstaan meestal bij het slijten van het lood. Is je lood versleten? Bel dan een dakdekker.

Bovenplaat
Oudere schoorstenen hebben vaak nog een gecementeerde bovenplaat. Deze bovenplaat kom je eigenlijk niet meer tegen bij de nieuwere schoorstenen. Het weer kan een grote invloed hebben op het cement. Zo kan vorst of regenbuien in verloop van tijd ervoor zorgen dat er scheuren in de bovenplaat komen. Je kan dit voorkomen en oplossen door een kunststof bovenplaat aan te leggen. Deze plaat zorgt ervoor dat vocht geen invloed heeft op de schoorsteen. Zo kan de schoorsteen langer mee.

Voegen en rookkanaal
Wanneer je schoorsteen steeds ouder wordt, kan het gebeuren dat de voegen poreus worden. Dit fenomeen heet ook wel het verzanden van de voegen. Dit verzanden leidt tot lekkages tussen de voegen. Een ander vervelend punt is dat rook weer terug de kamer in kan komen in plaats van dat alles naar buiten gaat. Steek de haard dan ook niet aan als u al even geen dakinspectie hebt gehad. Laat verder ook je dak regelmatig controleren en voorkom lekkages.

http://economy.nl