Oranje web
Image default
Bedrijven

Een schoorsteenkap voor een beter brandende haard

Schoorsteenkappen verbeteren de trek van je schoorsteen. Daardoor brandt je haardvuur feller en hoger – wel zo fijn in het koude seizoen en op kille avonden! Bovendien heeft zo’n klein kapje nog meer gunstige effecten. Je schoorsteen gaat er langer door mee, je hebt minder last van rook in huis, en het kan ook een leuke toevoeging aan het uiterlijk van je huis zijn. Lees hier waarom huizenbezitters eigenlijk een schoorsteenkap aanschaffen.

 

Een beter trekkende schoorsteen

De “trek” van je schoorsteen slaat op hoe goed en snel de rook en verbrandingsgassen van je open haard worden afgevoerd, naar buiten toe. Schoorsteenkappen zorgen door hun vorm voor een betere trek. Zeker als het roterende kappen zijn, waarbij de draaiende beweging van de kap wordt aangedreven door de hete lucht van de haard. Door een betere trek komt er meer zuurstof in de haard en brandt je knusse vuurtje intenser en beter – wel zo fijn op koude dagen. Ook worden de rook en schadelijke gassen zoals koolmonoxide sneller afgevoerd naar buiten toe.

 

Een schoorsteenkap werkt ook tegen schade, verstopping en windvlagen

Het is maar een klein apparaatje – maar toch houden de voordelen van een schoorsteenkap niet op met een beter trekkende open haard. Een kap verkleint de opening van je schoorsteen en voorkomt zo verstopping door afval, takken of vogelnestjes. Ook kan de kap de levensduur van je schoorsteen bevorderen, door bevriezing en uitzetting van de steen te voorkomen. Sommige woningen hebben, door hun oriëntatie, last van valwinden die de rook en as van een haardvuur de woning in kunnen blazen. Een stevige kap voorkomt dat.