Oranje web
Image default
Computers / Internet / Searching

Vaker muziek luisteren

Radio luisteren is iets wat mensen helaas steeds minder doen. Thuis zetten mensen zelden nog de radio aan. Gelukkig zijn er nog steeds momenten dat mensen wel veel naar de radio luisteren. Dit is vooral wanneer mensen in de auto zitten of wanneer ze op kantoor of elders aan het werk zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het goed voor je is om naar muziek te luisteren. We zouden dit met zijn allen dan ook een stuk meer moeten doen. Voor ieders muzieksmaak is er wel een passende radiozender. Er zijn er wel honderden: van SLAMFM tot 3FM en van SublimeFM tot Radio 538. Muziek kan helpen bij veel klachten en andere vervelende dingen als stress en depressies. Het luisteren naar muziek kan hier een positief effect op hebben. 

 

Als eerste kun je muziek luisteren om stress te verminderen. Als je actief muziek aan het luisteren bent, verminderd dit jouw stressniveau, blijkt uit verschillende onderzoeken. 

Als tweede kan muziek ook helpen om je geheugen te verbeteren. Wanneer je veel informatie moet onthouden, kan muziek je helpen om dit te realiseren. Een zacht deuntje op de achtergrond is voldoende om je hersenen een handje te helpen. 

Een derde reden om muziek te luisteren, is omdat het kan helpen tegen pijn. Voor kankerpatiënten bestaat er zoiets als muziektherapie. Deze therapie is bedoeld om hun pijn iets te verzachten. Dit is vaak rustige muziek waar de patiënt een prettig gevoel bij heeft. 

 

Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat je gelukkiger kan worden door het luisteren naar muziek. Wanneer je muziek luistert maken je hersenen namelijk dopamine aan. Deze stof geeft een gevoel van geluk aan je lichaam.  Door naar muziek te luisteren stimuleer je je lichaam dus om deze stof aan te maken. 

 

Tot slot is het zo dat je beter kan slapen wanneer je naar muziek hebt geluisterd. Als je slaapproblemen hebt, is het dus handig om ongeveer een uur voordat je gaat slapen wat muziek op te zetten. Hierdoor ontspan je en val je makkelijker in slaap.