Oranje web
Image default
Computers / Internet / Searching

Wat zijn filamenten

Als je niet bekend bent met 3d pennen en printers, dan heb je misschien nog nooit gehoord over 3d filamenten. Je moet de filamenten voorstellen als de inkt uit de pen. Zonder inkt kan je met een pen niet schrijven. Hetzelfde geldt voor filamenten: zonder filament kan je niet 3d tekenen of printen. Er zijn verschillende soorten filamenten. De bekendste zijn ABS en PLA, de meest gebruikte bij pennen en printers. Ze zijn er in alle kleuren van de regenboog. Tegenwoordig zij er ook ‘glow in the dark’ filamenten, plastic dat er overdag wit uitziet, maar oplicht in blauw of groen zodra het donker wordt. Kinderen zijn er dol op!

ABS filament

Er zijn 3d pennen die alleen geschikt zijn voor ABS filament, maar de nieuwere versies 3d pennen kunnen zowel met ABS als PLA tekenen. ABS is een soort plastic wat we overal om ons heen tegenkomen. Het is een bijzonder sterk en slagvast materiaal. Een mooi voorbeeld is Lego; de steentjes zijn van ABS gemaakt. ABS kan ook goed tegen warmte en vervormt dan niet. Zo zijn dashboards van auto’s gemaakt van ABS. De grondstof is aardolie. Dat is een klein nadeel want het geeft zo’n typisch luchtje af tijdens het tekenen. Goed ventileren is dus belangrijk.

PLA filament

PLA is wat brozer dan ABS. Het is gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals mais en rietsuiker. Zodra PLA filament gesmolten uit de pen komt, ruik je dan ook een aangename geur die het meest doet denken aan popcorn. PLA objecten zijn niet geschikt om bijvoorbeeld in de zon te leggen. Je loopt dan kans dat het object gaat vervormen. Desondanks heeft PLA de voorkeur bij vele ouderen die hun kinderen een 3d pen cadeau doen. Het is goed voor het milieu en niet schadelijk voor je kind.